کد خبر : 159644
تاریخ انتشار : شنبه 17 آذر 1403 - 12:00

آلودگی هوا و نقش بنزین بی‌کیفیت؛ چالش بزرگ زیست‌محیطی کشور

آلودگی هوا و نقش بنزین بی‌کیفیت؛ چالش بزرگ زیست‌محیطی کشور
آلودگی شدید هوا در روزهای اخیر که به تعطیلی مدارس در تهران و برخی کلان‌شهرها انجامید، بار دیگر مسئله کیفیت سوخت و نقش آن در آلودگی هوا را به کانون توجه تبدیل کرد.

به گزارش اطلاع با ما ، آلودگی هوا و نقش بنزین: آلودگی شدید هوا در روزهای اخیر که به تعطیلی مدارس در تهران و برخی کلان‌شهرها انجامید، بار دیگر مسئله کیفیت سوخت و نقش آن در آلودگی هوا را به کانون توجه تبدیل کرد. در حالی که خاموشی نیروگاه‌های مازوت‌سوز در شهرهای بزرگ به‌عنوان یکی از علل همیشگی آلودگی هوا مطرح بود، امسال روشن شد که مازوت‌سوزی تنها عامل نیست و تولید و توزیع بنزین بی‌کیفیت نیز نقش پررنگی در این بحران دارد.

افزایش مصرف و ناترازی تولید بنزین

به گفته مسئولان وزارت نفت، ایران درگیر ناترازی در تولید و مصرف بنزین است. مصرف روزانه بنزین در کشور به ۱۲۲ میلیون لیتر رسیده است، در حالی که تولید پالایشگاه‌ها محدود بوده و این کشور را به واردات بنزین وادار کرده است. کرامت ویس‌کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، اعلام کرد که از ابتدای سال جاری میانگین واردات بنزین روزانه ۸ میلیون لیتر بوده و در مهرماه به ۹ میلیون لیتر رسیده است.

کیفیت پایین بنزین، عامل تشدید آلودگی

برای جبران ناترازی تولید، دولت به تولید بنزین با اکتان پایین روی آورده است. بر اساس گزارش‌های منتشر شده، بنزین بی‌کیفیت و فاقد استانداردهای یورو ۴ در بسیاری از نقاط کشور توزیع می‌شود. سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیط‌زیست مجلس، نیز ضمن تأیید این موضوع اظهار داشت که نظارت‌ها بر کیفیت بنزین موجود نشان‌دهنده عدم رعایت شاخص‌های زیست‌محیطی در برخی پالایشگاه‌هاست.

افزایش تولید بدون تضمین کیفیت

با وجود ادعای دولت مبنی بر افزایش تولید بنزین، نظارت بر کیفیت همچنان جای سوال دارد. به گفته مسئولان، تولید بنزین در پالایشگاه‌هایی نظیر ستاره خلیج‌فارس، تهران، اصفهان و تبریز افزایش یافته است، اما شواهد حاکی از این است که بسیاری از این تولیدات با استانداردهای زیست‌محیطی همخوانی ندارند.

تأثیر بر سلامت و محیط زیست

آلودگی ناشی از بنزین بی‌کیفیت، علاوه بر تشدید بیماری‌های تنفسی، آسیب‌های جبران‌ناپذیری بر محیط زیست و کیفیت زندگی شهروندان وارد می‌کند. در حالی که دولت به دلیل افزایش مصرف از رعایت استانداردهای زیست‌محیطی معاف شده است، این سوال باقی است که چه کسی پاسخگوی پیامدهای بهداشتی و زیست‌محیطی این تصمیمات خواهد بود.

راه‌حل چیست؟

حل این بحران نیازمند سرمایه‌گذاری در نوسازی زیرساخت‌های پالایشگاهی، کاهش مصرف سوخت از طریق بهبود کارایی خودروها و گسترش استفاده از انرژی‌های پاک است. همچنین، دولت باید با اعمال سیاست‌های شفاف و پاسخ‌گو، ضمن ارتقای کیفیت بنزین، سلامت شهروندان و محیط زیست را در اولویت قرار دهد.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.