پسلرزههای آتی خاورمیانه
به گزارش اطلاع با ما ، پسلرزههای آتی خاورمیانه: بیش از یک سال پس از هفتم اکتبر، چهره خاورمیانه دستخوش تغییرات عمدهای شده است. سازمان نظامی حماس تا حد زیادی نابود شده، بسیاری از رهبران ارشد حزبالله ترور و دولت اسد در سوریه سقوط کرده است. به واقع، چشمانداز ژئوپلتیک خاورمیانه به دلیل پسلرزههای ناشی از هفت اکتبر دچار تحولات جدی شده است.
تلاش آمریکا برای خروج از خاورمیانه
با وجود وعده ترامپ مبنی بر خروج سریع از جنگها و تمرکز بر اقیانوسیه در زمان تصدی قدرت، واقعیت این است که عدم مداخله در خاورمیانه ممکن است دشوارتر از آن چیزی باشد که پیشبینی میکند. در سال ۲۰۲۵ نیز قطعاً پسلرزههای پس از ۷ اکتبر ادامه خواهد داشت و منافع ایالات متحده در معرض خطر قرار خواهد گرفت.
یمن
اولین پسلرزه بعدی در یمن خواهد بود. یمنیها تاکنون بیش از ۳۷۰ پهپاد و موشک بالستیک به سمت اسرائیل پرتاب کردهاند و با وجود حملات ایالات متحده، بیش از یک سال است که کشتیرانی در دریای سرخ هدف یمنیها است. اسرائیل در پاسخ به این حملات، زیرساختهای یمن را هدف قرار داده و انصارالله نیز به این اقدامات پاسخ میدهد؛ به نظر نمیرسد هیچیک از طرفین قصد عقبنشینی داشته باشند. اسرائیل که پیشتر به مسئله یمن به عنوان یک مشکل قریبالوقوع نگاه نمیکرد، اکنون به دلیل پیچیدگیهای حملات هوایی و نداشتن برنامه عملیاتی از پیش تعیین شده همانند عملیات پیجری علیه حزبالله، تاکتیک خاصی برای مقابله با یمن ندارد. البته این بهمعنای آن نیست که اسرائیل اقدامی نخواهد کرد.
ایران
دومین پسلرزه محتمل به ایران مربوط میشود. ایران پس از حملات علیه تأسیسات نظامیاش و تضعیف نیروهای نیابتی خود دچار ضعف شده است، اما این ضعف به معنای کاهش خطر ایران نیست؛ چرا که ممکن است منجر به هستهای شدن آن شود. ایران با افزایش دو برابری برنامه هستهای خود میتواند تهدیدی جدی نه تنها برای اسرائیل بلکه برای ایالات متحده و کشورهای غربی نیز باشد. اگرچه احتمال دارد ترامپ سیاست فشار حداکثری را دوباره اعمال کند، اما این تحریمها ممکن است به اندازه کافی سریع نباشند و نتوانند مانع هستهای شدن ایران شوند.
صحنه سیاسی سوریه
وضعیت سوریه هنوز به ثبات نرسیده و خطر بازگشت جنگ داخلی و فرقهای و همچنین ظهور مجدد داعش وجود دارد. اگر جنگ ترکیه با متحد کردی ایالات متحده دلیل کافی برای مداخله آمریکا فراهم نکند، احتمال فرار هزاران نیروی داعشی در زندانهای تحت کنترل کردها و شعلهور شدن دوباره آتش داعش در منطقه و درگیر کردن کشورهایی نظیر عراق و اردن، دلیل خوبی برای ورود آمریکا است.
اگرچه ترامپ قصد دارد مانند دوران اوباما و بایدن از خاورمیانه خارج شود، اما این خروج هزینههایی را به همراه خواهد داشت. بیتوجهی به یمن ممکن است ریسک و هزینه مسیرهای تجاری بینالمللی را افزایش دهد، حملات متعدد به تلآویو را رقم بزند و احتمال سرریز شدن خشونت به عربستان را بالا ببرد. بیتوجهی به ایران نیز خطر هستهای شدن این کشور را به دنبال خواهد داشت و خروج کامل از سوریه میتواند منجر به ظهور مجدد داعش شود. اگرچه ترامپ میتواند تصمیم بگیرد چگونه و با چه میزان اثرگذاری به بحرانهای مداوم خاورمیانه پاسخ دهد، اما نخواهد توانست وقوع این پسلرزهها را با فرمان رئیسجمهور متوقف کند.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0