کد خبر : 168128
تاریخ انتشار : سه شنبه 11 دی 1403 - 14:55

طالبان به‌دنبال بحران‌‌سازی برای آب علیه ایران

طالبان به‌دنبال بحران‌‌سازی برای آب علیه ایران
ایران سال گذشته کمتر از یک سوم حقابه تاریخی خود از هیرمند را دریافت کرد اما پروژه‌های آبرسانی بزرگ در استان سیستان و بلوچستان سبب شد تا نقض عهدنامه توسط طالبان مشکلی برای آب شرب مردم ایران ایجاد نکند. افغانستان در حوزه منابع آب راه ترکیه را در پیش گرفته و قصد دارد با مسدود کردن مسیر رودخانه‌ها در بالادست از آب به عنوان ابزار فشار علیه سایر کشورها استفاده کند.

به گزارش اطلاع با ما  به نقل از جماران، طالبان به‌دنبال بحران‌‌سازی: درحالی که احداث سد کمال‌خان بر روی هیرمند مشکلات زیادی برای ساکنان منطقه ایجاد کرده، طالبان برنامه توسعه این سد را کلید زدند.

۱۱ شهر و روستای پرجمعیت افغانستان در مسیر رودخانه هیرمند حدفاصل سد کمال‌خان تا مرز ایران زیر طوفان‌ شن دفن شدند و آبی که طی قرن‌ها این منطقه را آباد می‌کرد، اکنون روانع شوره‌زاری لم‌یزرع و بدون جمعیت به نام گودزره می‌شود.

حالا وزارت آب و انرژی افغانستان خبر داده که قرار است، کانال پایینی سد کمالخان به طول ۳۰ متر تعریض شود تا آب با سرعت بیشتر از مسیر اصلی خود به سمت گود زره منحرف برسد.

یک مقام طالبان در مراسم کلنگ‌زنی پروژه تعریض کانال پایینی سد کمال‌خان گفته که «این پروژه باید با صداقت و ایمانداری انجام شود».

چندی پیش طالبان تاکید کرده بود که ما به جمهوری اسلامی ایران اطمینان دادیم، حتی یک قطره از آب سد کمال‌خان به شوره‌زار گودزره نرود.

 

ایران سال گذشته کمتر از یک سوم حقابه تاریخی خود از هیرمند را دریافت کرد اما پروژه‌های آبرسانی بزرگ در استان سیستان و بلوچستان سبب شد تا نقض عهدنامه توسط طالبان مشکلی برای آب شرب مردم ایران ایجاد نکند.

افغانستان در حوزه منابع آب راه ترکیه را در پیش گرفته و قصد دارد با مسدود کردن مسیر رودخانه‌ها در بالادست از آب به عنوان ابزار فشار علیه سایر کشورها استفاده کند.

کارشناس منابع آب سیدعلی ستاری معتقد است که کشورهایی نظیر ایران و ترکمنستان که از اقدامات غیرقانونی افغانستان متضرر شده‌اند باید مسیر تخریب سدها را پیگیری کنند.

اما یک کارشناس آب دیگر رضا سوادکوهی دیگر می‌گوید که ایران ابزارهای متنوعی از جمله صادرات برق و ترانزیت را در اختیار دارد که از طریق آن‌ها می‌تواند حقابه خود را وصول کند.

گسترش موضوع دپلماسی میان ایران و افغانستان از آب به سایر محورها از جمله برق و ترانزیت ابزاری است که می‌تواند احقاق حق مردم ایران از حقابه قانونی در شرق کشور را مهیا کند. خصوصا اینکه استفاده از این شیوه تجربه مثبتی در سنوات گذشته به دنبال داشته است.

برچسب ها :افغانستان ، ترکیه

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.