کد خبر : 169187
تاریخ انتشار : شنبه 15 دی 1403 - 14:26

غضنفری:

صندوق توسعه ملی در راستای تبدیل عواید نفت به ثروت ماندگار حرکت می‌کند

صندوق توسعه ملی در راستای تبدیل عواید نفت به ثروت ماندگار حرکت می‌کند
رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی، در نشست اخیر این صندوق با اشاره به اهداف و ماموریت‌های آن، بر ضرورت استفاده از ابزارهای جدید و توسعه سرمایه‌گذاری‌های خارجی و داخلی تأکید کرد. وی توضیح داد که صندوق توسعه ملی از تسهیلات ریالی به ابزارهای جدید مانند اوراق مرابحه ارزی و صندوق‌های PE روی آورده و در زمینه‌هایی مانند نفت، گاز، انرژی‌های تجدیدپذیر و هوش مصنوعی وارد شده است.

به گزارش اطلاع با ما  به نقل از  تسنیم، صندوق توسعه ملی – هدی غضنفری رییس هییت عامل صندوق توسعه ملی صبح امروز در نشستی که با حضور معاونان صندوق برگزار شد, گفت: چهارده سال قبل صندوق با هزاران امید شکل گرفت و امیدواریم اهداف آن محقق شود.

وی با اشاره به اینکه، تبدیل عواید نفت و گاز به ثروت ماندگار و حفظ سهم نسل‌های آینده از منافع نفت و گاز از ماموریت‌های اصلی صندوق توسعه ملی است، گفت: هر عملکردی در این راستا باشد مطابق با ماموریت صندوق است.

رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه، صندوقهای بزرگ دنیا هر سال6درصدبازده دهی دارند، تاکید کرد، صندوق نمی‌تواند مثل سازمان برنامه به موضوعات توسعه نگاه کند، براین اساس توسعه ابزارها، اختلاف بین بنگاه سازی و بنگاه داری، توجه به سرمایه گذاری در داخل و خارج کشور، وصول مطالبات معوق شده در سالیان گذشته و نکته ششم اطلاع رسانی از وضعیت صندوق از اهم اقدامات این مجموعه است.

وی افزود، صندوق درابتدای کار خود به صورت تسهیلات ریالی از پروژه ها پشتیبانی میکرد، اما ریسک جدی متوجه منابع صندوق شد.براین اساس ابزارهای جدیدی مثل اوراق مرابحع ارزی، صندوقهای پی ای، سپرده گذاری نامقید که به مفید نوع یک و دو تغییر کرد، تغییر مدل عاملیت بانکها، تعریف مفهوم ریال مانا تعریف و در دستور کار قرار گرفت.

غضنفری به توسعه ابزارهای کسب و کار گفت: صندوق کمتر در حوزه نفت و گاز، هوش مصنوعی و انرژی های تجدیدپذیر کمتر حضور داشت اما امروز دپارتمان های ذیل صندوق در این سه حیطه مشارکت میکنند.

صندوق توسعه ملی چه طور وارد سرمایه گذاری در بنگاه‌های بزرگ می‌شود وی به سومین اقدام صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: در صندوق با بنگاه داری مخالف هستیم چراکه این امر بسیار تخصصی است و صندوق نمی‌تواند ابعاد پیچیده آنرا فراگرفته و اعمال کند. براین اساس صندوق در هیچ حوزه سراغ بنگاه داری نرفته بلکه بدنبال سرمایه گذاری بدون حضور در هیبت مدیره است. در واقع بخشی از سود محصول را دریافت کرده و بعد از چند سال از حوزه مذکور خارج میشود. همچنین اولین سرمایه گذاری خارجی کشور با موفقیت تکمیل شده است.

غضنفری به پنجمین حوزه عملکردی خود با اشاره به افزایش چشم‌گیر نرخ ارز اشاره کرد و گفت: روزی که ما وام دادیم نرخ ارز سه هزار تومان بوده و نمی‌توانیم با آن نرخ تسهیلات خود را بازستانی کنیم همین مسیر در مورد صندوق ذخیره ارزی اتفاق افتاد که این در نهایت منجر به کنار گذاشتن آن و ایجاد صندوق توسعه ملی شد.

شورای اقتصاد برای افزایش روزانه 250هزار بشکه در تولید نفت مصوبه ای داشته که منابع صندوق در حد سه میلیارد دلار در این حوزه وارد شده است.

غضنفری با اشاره به اینکه در شرایط ناترازی برق هستیم و باید ابزارها به گونه ای تعریف شود عدم وصول مطالبات در نیروگاه حرارتی مانع تامین مالی جدید نشود، گفت: پرداخت تسهیلات با عاملیت شماره دو دستور کار قرار گرفت. یعنی وثایق نوع دوم نیز پذیرفته شده است و دیگر بدهی نیروگاه حرارتی از سر راه برداشته شد،براین اساس مدل جدیدی تعریف شد تا بانکها هم بتوانند از منابع جدید صندوق برای تامین مالی تجدید پذیر ها استفاده کنند.

صالح عضو هییت عامل صندوق توسعه ملی نیز گفت: از ابتدای تأسیس صندوق در سال 1389 تا پایان آذرماه امسال 163میلیارد و 667میلیون دلار منابع حاصل نفت، گاز و میعانات گازی وارد صندوق شده است‌. سود حاصل از سپرده گذاری نیز 3 .5میلیارد‌دلار، منابع حاصل از پنجاه درصد حساب ذخیره 24میلیارد سود حسابهای نزد بانک‌مرکزی 5.5میلیارددلار و جمع آن 174میلیارددلار است. اما 2.7میلیارددلار برگشت از منابع براساس مصوبات مجلس صورت گرفته است.یعنی 172میلیارددلار جمع منابع صندوق توسعه ملی بوده است.

وی گفت: 96میلیارد دلار مصارف دولتی، 9.3میلیارددلار از ارزدر اختیار به ریال تبدیل و منابع 7.2 میلیارد دلار سپرده گذاری شده که ارزش امروزی آن یک‌میلیارد دلار است.همچنین تسهیلات نیز 29میلیارد‌دلار است. کل هزینه سایر نیز1.6میلیارددلار بوده است.
صالح افزود: تراز و یا مانده آخر دوره حساب صندوق نزدیک به30میلیارد دلار است. اما باید به آن تعهدات دیگر صندوق مانند کمک به بودجه دولت با رقم 6میلیارددلار که هنوز 2میلیارد دلار آن باقی مانده است اضافه کرد. به طور کلی روی حدود10تا12میلیارددلار از منابع صندوق میتوان حساب کرد.

میرمحمد صادقی عضو هیئت عامل صندوق گفت: نزدیک به23میلیاردلار در حوزه نفت و گاز تسهیلات داده شده است.برای افزایش توان 7هزار مگاوات برق تامین مالی شده است.41طرح آهن فولاد به ارزش 3میلیارد دلار از جمله اقدامات صندوق توسعه ملی در حوزه توسعه ای بوده است.جمع تسهیلات مصوب یا تامین مالی مصوب حدود 38میلیارد دلار است که بخشی از مصارف حاکمیتی در این بخش است.

وی افزود: 38میلیارد دلار نیز حجم طرحهای جدید است. لازم به ذکر است، از این مبلغ 34میلیارددلار آن پرداخت شده است که پنج میلیارد دلار دیگر نیز پرداخت می‌شود. در این سالها 11میلیارد دلار از مطالبات وصول شده است. 26 میلیارد دلار طرح درحال مطالعه است و برخی مثل افزایش تولید نفت نهایی شده تا پایان سال 750میلیون‌دلار آن پرداخت خواهد شد.

وی گفت: در سال 1404باید 3.5میلیارد دلار آن باید پرداخت شود. در طرحهای جدید وارد شده از سوی بانکها سهم صندوق 1.5میلیارد دلار است. در رابطه با نیروگاههای تجدید پذیر و سیکل ترکیبی آمادگی تامین مالی1.4میلیاردلاری را داریم.

میرمحمد صادقی گفت سقف اعتباری بانکها در طرحهای نیروگاهی دوبرابر شده است.متقاضی باید حداقل 25درصد آورده داشته باشد. ارزبری هر نیروگاه باید تعیین شود.برای هزار مگاوات بین 300تا 500میلیون دلار ارز نیاز است. به عنوان نمونه 1500مگاوات‌در دست اجراست 780میلیون دلار کل ارزش طرح است و مشارکت صندوق نیز 585میلیون‌دلار است.

عیوضلو عضو دیگر هیئت عامل صندوق توسعه ملی گفت: یک طرح سرمایه گذاری 90میلیون دلاری مصوب وبخشی از آن عملیاتی شد.

وی افزود، خط اعتباری دو میلیارد یورویی برای آفریقا لحاظ شده که قرار است ستاد آن باحضور معاون اول تشکیل شود. براین اساس بدنبال هماهنگ سازی دستگاهها جهت تخصیص اعتبار هستیم.یک خط 100میلیون یورویی در ساحل عاج عملیاتی شده است.تاسیس صندوق سرمایه گذاری با چین نیز در مرحله مقدماتی است.یک‌خط اعتباری 300 میلیون یورویی در ونزوئلا در یک پروژه نیروگاهی عملیاتی شده است.

برچسب ها :صندوق توسعه ملی ، نفت

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.