فیلترینگ، فیلترینگ و باز هم فیلترینگ
رویای مهآلود
به گزارش اطلاع با ما ، رویای مهآلود: این بحثها بسیار پرفایده است، حتی اگر تکراری به نظر برسد. با نوشتن و تصویب قانون هم پایان نخواهد یافت، اگرچه قانونگذاری مرحله نخست و اساسی سیاستگذاری است.
بحث و گفتگو در مورد حکمرانی فضای مجازی در جامعه ایرانی به بحث در موضوع حیطه قانون و میزان آزادی شهروندان کشیده میشود و وجوه فلسفه سیاسی پیدا میکند. همچنان که در ماجرای بازداشت دورف و در جریان تصویب ممنوعیت حضور کودکان و نوجوانان زیر ۱۶ سال در پلتفرمها در استرالیا بروز پیدا کرد.
ما بین دو گروه سیاسیکارها و تقلیلگراها گرفتار شدهایم. سیاسیکارها هیاهوی کاسبان فیلترینگ را راه میاندازند تا پروژه چندوجهی اقتصادی و امنیتی خود را پیش ببرند و تقلیلگراها تنها ابزار حکمرانی مجازی را فیلترینگ میدانند.
جامعه ایرانی از فیلترینگ عبور کرده است. اگر همین فردا هم رفع فیلترینگ رخ دهد، مردم سودی نخواهند برد. چیزی فراتر از رفع فیلترینگ لازم است تا هزینه و خسارت اجتماعی و مالی وارد شده به جامعه برگردد. وگرنه جامعه میگوید مسأله من در ۱۴۰۳ همان مسأله ۱۴۰۱ نیست. رفع فیلترینگ لازم است اما کافی نیست.
مشکل بنیادین طرح صیانت این بود که ناگهان به یک ابرطرح تبدیل شد که میخواست با یک تیر چندصد نشان بزند و در نتیجه، ناگهان با تعارض منافع چندین نهاد و سازمان و مرکز روبرو شد که مسأله را از یک موضوع فنی به یک موضوع اختلافی در ساختار بوروکراسی ایران تبدیل کرد.
دولت چهاردهم راهی جز تعامل با مجلس شورای اسلامی برای حل موضوعات مرتبط با فضای مجازی ندارد. مواجهه مستقیم با شورای عالی فضای مجازی، خلاف آنچه تصور میشود؛ چارهساز نیست. ترکیب تنظیمگری و فقدان شأن تقنینی این شورا چنین میگوید.
به صرف گفتن اینکه تحریم هستیم و سکوهای خارجی حاضر نیستند در ایران دفتر و نمایندگی تأسیس کنند، موضوع حل نمیشود. چه بسا باید دیپلماسی سایبری ایران را از مذاکره با این پلتفرمها آغاز کرد. همچنان که پیش از این نیز آزمون شده.
ما غیر از قانون به صراحت و شفافیت نیاز داریم. صراحت در اینکه نرمافزارهای داخلی از نشان و آپارات گرفته تا بله و ایتا، چه حمایتهایی گرفتهاند و چه تعهداتی دادهاند. نمیشود آپارات بهرهمند از همه حمایتها باشد و همه ایتا را بچه سررراهی بخوانند. بعضی در سالهای گذشته از رانتهای عجیب و غریبی بهرهمند شدهاند که اتفاقاً در حکمرانی مجازی باید به آنها رسیدگی کرد.
کاسبان فیلترینگ یک گروه مشخص سیاسی نیستند. کاسبها روزی با اینترنت ماهوارهای به دلیل مسائل اخلاقی مخالفت میکردند و همانها امروز دایه مهربانتر از مادر شدهاند و به سلبریتیها پروژه میدهند تا برای جامعه مسألهسازی کند و رفع فیلترینگ را مهمتر از مسائلی مانند ناترازی انرژی و تورم تصویر کند.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0