درسی دیگر از متحد روسی!
به گزارش اطلاع با ما ، درسی دیگر از متحد روسی: صابر گل عنبری:تحولات کنونی سوریه درسهای راهبردی و متعددی برای همه طرفها و بازیگران منطقه و ملتهای آن و علیالخصوص برخی بازیگران دارد؛ از اهمیت پشتوانه مردمی در بزنگاههای تاریخی گرفته تا شناخت دقیقتر متحد روسي.
از شروع بحران سوریه، روسیه به عنوان یک قدرت جهانی از نظام حاکم بر این کشور در مقابل معترضان و مخالفان حمایت کرد و به متحدی کلیدی تبدیل شد.
اما اکنون در این حمله و بزنگاه، روسیه پشت متحد سوری خود را خالی کرد. علت اتخاذ این سیاست هم در خوشبینانهترین حالت مشغولیت این کشور به جنگ اوکراین و ضعیف شدن آن است. اما واقعیت این است که این مشغولیت و ضعف هر چقدر هم باشد، به اندازهای نبود که روسیه را فاقد هر گونه اقدام موثری برای حمایت از دولت سوریه کند و چند بمباران هم جز برای خالی نماندن عریضه نبود.
اینجا احتمال بدبینانه این است که روسیه چه با ترکیه چه با ترامپ یا هر دو و بازیگران دیگری ساخت و پاخت کرده است. به فرض صحت این فرضیه، باید منتظر ماند و دید که مسکو در قبال خالی کردن پشت دمشق چه چیزی گرفته است. به هر حال، روسیه اگر هم بده بستانی کرده باشد، منافع خود را ترجیح داده است.
البته این تنها مختص روسیه نیست و آمریکا هم در مواردی مانند افغانستان چنین رفتاری با متحدان خود داشته است.
در این خصوص نیز لاوروف در نشست دیروز وزرای خارجه 8 کشور در دوحه پیرامون اوضاع سوریه قبل از فروپاشی نظام این کشور شرکت نکرد و معاون خود را فرستاد. همین اقدام روسیه، سفر اسد به مسکو قبل از شروع حمله مخالفان، اظهارات لاوروف بعد از سقوط اسد و تداوم فعالیت سفارتخانه آن نیز ابهامات درباره نقش آن را بیشتر میکند.
اما در کل اگر هم هیچ تبانی در کار نباشد، رویکرد روسیه بار دیگر نشان داد که این کشور متحد روزهای سخت با هیچ طرفی نیست و تا زمانی دوست است که منافعش تامین شود و اگر پای منافعی فراتر از آن در میان باشد یا منافعش در خطر بیفتد، با همین سرعت عقب میکشد.
اکنون این پرسش مطرح است که اساسا برنامه و راهبرد اصلی روسیه در این سالها در سوریه چه بود؟ صرفا حضور در شرق دریای مدیترانه و لاذقیه؟ یا ماموریت دیگری هم داشته است و آن هم ایجاد چتری حمایتی برای اسرائیل در سوریه که در این 13 سال بحران، آسمان این کشور را به آن واگذار کرده بود و دقیقا از این حملات در سوریه بود که ادراک اسرائیل درباره ایران رفتهرفته تغییر کرد.
اکنون باید دید روسیه در آینده سوریه چه نقشی خواهد داشت؟ آیا در همان لاذقیه خواهد ماند؟ در روزها، هفتهها و ماههای آتی میتوان تا حدودی به پاسخی برای پرسشها رسید.
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0