توافق آتشبس غزه؛ متن و فرامتن
به گزارش اطلاع با ما، توافق آتشبس غزه: پس از ۴۶۷ روز جنگ، شامگاه چهارشنبه ۲۶دی ماه (۱۵ ژانویه) طبق اظهارات وزیر خارجه قطر توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس حاصل و قرار شده است از روز یکشنبه ۳۰ دی ماه (۱۹ ژانویه) فرایند اجرای آن آغاز شود. انتظار میرود طی این فاصله طرفین تلاش کنند با شلیک آخرین تیرها و بازی رسانهای روایت پیروزی خود را تقویت کنند و بدینترتیب جنگ ۴۷۰ روزه پایان یابد.
ماهیت و متن توافق
چنانکه متن بیان میدارد هدف طرفها اجرای توافق ۲۷مه ۲۰۲۴(۷خرداد ۱۴۰۳) است که به یک آتشبس دائمی منجر خواهد شد. در واقع توافق جدید ضمیمهای به توافق مه ۲۰۲۴ است. این توافق شامل سه مرحله ۶ هفتهای است.
مرحله اول شامل توقف مبارزه و عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از مناطق مسکونی به حاشیه نوار غزه (در محیطی به عمق ۷۰۰ متر و در برخی مناطق کمتر از ۴۰۰ متر در سمت داخلی مرز غزه)، آزادی ۳۳ اسیر اسرائیلی شامل زنان غیرنظامی، کودکان و غیرنظامیان بالای ۵۰ سال (هر یک به ازای ۳۰ زن و کودک فلسطینی) و زنان نظامی (هر یک به ازای ۵۰ فلسطینی)، بازگشت آوارگان غزه به خانههایشان و ورود کمکهای بیشتر به غزه است.
۹ نفر مریض و زخمی از لیست ۳۳ نفره با ۱۱۰ فلسطینی محکوم به حبس ابد تبادل میشوند. اسرائیل همچنین ۱۰۰۰ نفر از بازداشت شدگان بعد از ۸ اکتبر را که در عملیات ۷ اکتبر دخالت نداشتند آزاد میکند. دو نفر از ۳۳ نفر منگستو و هشام السید خواهند بود که قبل از ۷ اکتبر اسیر شده بودند(هر کدام به ازای ۳۰ فلسیطینی، به علاوه ۴۷ نفر از زندانیانی که بعد از توافق شالیت دوباره زندانی شدند). اگر تعداد افراد زنده در دستههای ذکرشده به ۳۳ نفر نرسد اجسادی از همین دستهها در لیست قرار میگیرد.
اسرائیل به تدریج نیروهای خود در محور فیلادلفیا را کاهش داده و بعد از آزادی آخرین اسیر در مرحله اول در روز ۴۲، عقبنشینی از این محور را آغاز و تا روز ۵۰ ام تکمیل میکند. همچنین پس از آزادی همه زنان نظامی اسرائیلی، گذرگاه رفح برای عبور غیرنظامیان و مجروحان فلسطینی به مصر آماده خواهد بود؛ محدودیتهای سفر و عبور کالا برداشته میشود و البته نیروهای اسرائیلی در اطراف گذرگاه طبق نقشههای تهیهشده مستقر میشوند.
در مرحله دوم آرامش پایدار اعلام میشود؛ حماس بقیه اسرای زنده (مردان نظامی و غیرنظامی) را آزاد میکند و نیروهای اسرائیلی به صورت کامل از غزه خارج میشوند. مذاکرات مربوط به جزئیات این مرحله (از جمله تعداد اسرای فلسطینی که باید آزاد شوند) حداکثر تا روز ۱۶ ام مرحله اول آغاز میشود و تا پایان هفته پنجم باید به نتیجه برسد. در مرحله سوم همه اجساد دو طرف بعد از کشف و شناسایی مبادله میشوند؛ اجرای طرح بازسازی غزه برای یک دوره ۳ تا ۵ ساله تحت نظارت تعدادی از کشورها و سازمانها شامل مصر، قطر و سازمان ملل آغاز شده و گذرگاههای مرزی نیز بازگشایی میشود.
فرامتن
اسرائیل با این واقعیت که نمیتواند با راهکار نظامی حماس را حذف کند کنار آمده است و آینده حماس و مدیریت غزه مسئلهای درون- فلسطینی باقی میماند.
معادله ۶ اکتبر بین جبهه مقاومت و اسرائیل بازمیگردد؛ با این تفاوت که اکنون تجربه وحدت میادین از سوی مقاومت و البته ویرانی،کشتار وسیع و ترور توسط رژیم هم وجود دارد. به عبارتی دو طرف تهدیدات خود را معتبرتر کردهاند و براین اساس میتوان یک معادله بازدارندگی پایدارتر را پیشبینی کرد.
علیرغم تحولات چشمگیر در منطقه بویژه در لبنان و سوریه که تعبیر به ضعف مقاومت میشد اسرائیل توافقی را پذیرفت که پیش از تحولات مذکور و تقریباً مطابق با خواستههای واقعبینانه مقاومت صورتبندی شده بود. این امر بدان معناست که اگر ضعف مقاومت درست بود باید در توافق آتشبس منعکس میشد و اسرائیل امتیازات جدیدی کسب میکرد نه اینکه به توافق ۷ خرداد بازگردد و استدلال کند در برابر خواستههای جدید حماس مقاومت کرده است.
عملیات طوفانالاقصی تغییرات بنیادینی در نظم منطقه و سمتوسوی الگویهای دوستی و دشمنی ایجاد کرد. روند عادیسازی اگرچه متوقف نمیشود اما نمیتواند مانند توافقات ۲۰۲۰ منفک از قضیه فلسطین پیش رود. در واقع طوفانالاقصی حتی اگر عادیسازی پیش رود، فلسطین را یک گام به دولتبودگی نزدیکتر کرده است.
تاثیر ترامپ را از دو زاویه میتوان نگریست. نخست، رویکرد ترامپ به نتانیاهو ثابت کرد آمریکا چیزی فراتر از آنچه بایدن انجام داد برای ارائه به اسرائیل ندارد. دوم، رژیم اسرائیل امیدوار است ترامپ در منطقه بر دو هدف پیشبرد عادیسازی با اعراب و مهار ایران متمرکز شود و بدین طریق اسرائیل بتواند با تغییر معادلات منطقهای شرایط را به نفع خود بهبود دهد.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0